Μεγανήσι

Μεγανήσι.Το Μέγα νησί από μια συστάδα μικρών νησιών, Μαδουρί, Σπάρτη,   Σκορπιός, Κάλαμος, θηλιά, που πλέει στο Ιόνιο 3 ναυτικά μίλια από την Λευκάδα και την Ακαρνανία. Πριν λίγα χρόνια ο μυστικός παράδεισος και το απάνεμο λιμάνι των ιστιοπλοϊκών και των φουσκωτών, σήμερα κατακλύζεται από εκατοντάδες σκάφη μικρά και μεγάλα, από επώνυμους – διάσημους επισκέπτες με πανάκριβα γιότ. Παρ όλα αυτά παραμένει ένα πράσινο μαργαριτάρι που κολυμπάει στα διάφανα νερά του Ιονίου, με πυκνή βλάστηση, όμορφες αμμουδιές, κρυστάλλινες παραλίες, απάνεμους κόλπους ,γραφικούς παραδοσιακούς οικισμούς για διακοπές ήσυχες ή κοσμοπολίτικες δίπλα στη   θάλασσα ή στην prive πισίνα.

Παραλίες με κρυστάλλινα νερά, πράσινο παντού ,χωριά με χρώμα και   παράδοση, θαλάσσιες σπηλιές με τυρκουάζ νερά ,απάνεμοι όρμοι και   βαθειά φιόρδ, και όλα αυτά μαζί σε μία απέραντη λίμνη, μέσα σένα σύμπλεγμα μικρών νησιών που πλέουν στο γαλάζιο του Ιονίου ανάμεσα στην Λευκάδα και την Ακαρνανία. Ένας τόπος, ένας προορισμός, με μια λέξη, Μεγανήσι.

Φθάνοντας στο Μεγανήσι στο πρώτο λιμάνι, στα Σπήλια, θα αντικρίσεις ψηλά στον βράχο το πρώτο χωριό το Σπαρτοχώρι. Όμορφο, καθαρό, γραφικό με στενά σοκάκια, παραδοσιακά νησιώτικα σπίτια με απέραντη θέα στη θάλασσα, στο Σκορπιό, στη Λευκάδα στις ακτές και τα βουνά της Ακαρνανίας. Από το λιμάνι του, τα Σπήλια, αν ακολουθήσεις τον παραλιακό δρόμο και μετά από 4 χιλιόμετρα φθάνεις στο άλλο λιμάνι και μαρίνα, το Βαθύ. Εδώ θα βρεις το γραφικό ψαροχώρι δίπλα στη θάλασσα, με τα πολλά μαγαζιά κάθε είδους και την νυχτερινή διασκέδαση. Σε 1,5 χιλιόμετρο από εδώ είναι το μεγαλύτερο   χωριό το Κατωμέρι. Όμορφο, παραδοσιακό, με τους εγκαταλελειμμένους ανεμόμυλους, την έδρα του Δήμου, το ιατρείο και το φαρμακείο και το όμορφο φυσικό λιμάνι του τον Αθερινό. Ο παραλιακός δρόμος που ενώνει τα τρία λιμάνια από ανατολικά βόρια μέχρι και δυτικά του Μεγανησιού θα σε οδηγήσει σε πολλές μικρές και μεγάλες παραλίες. Φανάρι, κορακοφωλιά, ελιά, λιμονάρι, πασουμάκι, σπήλια, χερνιάδες, στραβνάμ, Αι Γιάννης, λίμνη, μερικές από αυτές. Στο νότιο τμήμα του Μεγανησίου μια πράσινη μακρόστενη χερσόνησος με απόκρημνα βράχια σκαμμένα από την δύναμη της θάλασσας, με θαλάσσιες σπηλιές και λιγοστές παραλίες με τα ίδια κρυστάλλινα νερά, συνθέτουν ένα διαφορετικό άγριο σκηνικό, μια άλλη όψη και στον ορίζοντα των ματιών σου έχεις την Ιθάκη, την Κεφαλονιά, τον Κάλαμο, τον Αστακό και το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου.

Ο επισκέπτης στο Μεγανήσι έχει πολλά πράγματα να δει να ζήσει και να   απολαύσει. Με σκάφος μπορεί να επισκεφθεί όλα τα γύρω νησιά  με τις   πανέμορφες παραλίες τα γαλανά πεντακάθαρα νερά, τους απόκρημνους   βράχους λαξευμένους από το τεράστια κύματα του χειμώνα, να τον   συνοδεύσουν στο ταξίδι του τα δελφίνια, να μπει στις θαλάσσιες   σπηλιές, να κάνει καταδύσεις στο μαγευτικό βυθό με τα διάφανα   κρυστάλλινα νερά και τα χίλια χρώματα. Οι αποστάσεις είναι τόσο μικρές,   ο καιρός πάντα καλός και ηλιόλουστος χωρίς δυνατούς ανέμους και με την  θάλασσα πάντα ήρεμη. Η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, ο Κάλαμος, η Λευκάδα είναι   δίπλα σου για μια ημερήσια εκδρομή. Το Μεγανήσι είναι ένας ιδανικός   τόπος για πεζοπορία μέσα στην φύση να δει να ακούσει και να μυρίσει    τα χρώματα, το κελάιδισμα των πουλιών, τις μυρωδιές των αγριολούλουδων   και του δάσους.
Στο νότιο άκρο του Μεγανησιού στη χερσόνησο, υπάρχει η Σπηλιά του   Παπανικολή που ο θρύλος  την θέλει να είναι η κρυψώνα του υποβρυχίου   ‘’Παπανικολής’’ μετά από κάθε επιχείρηση στον Β Παγκόσμιο πόλεμο. Εκεί   κοντά είναι και η μικρότερη αλλά το ίδιο όμορφη Σπηλιά του Γκιοβάνη.
Μυκηναϊκοί Τάφοι ήρθαν στο φώς κατά τις τελευταίες ανασκαφές στο   νοτιότερο άκρο του νησιού στη θέση Κεφάλι που πιθανόν αλλάξει τα   ιστορικά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής.

Η εκκλησία  του Αγίου Ιωάννη που βρίσκεται στα δυτικά του νησιού πάνω   στην ομώνυμη παραλία και ο θρύλος την θέλει να ήταν η Μονή του Αγίου
Ιωάννου που κτίστηκε τον 15 αιώνα και καταστράφηκε από τους πειρατές .Τον 17 αιώνα μια μοναχή έκανε έργο ζωής της, την αναστήλωση της. Η    παράδοση θέλει τον τάφο της να βρίσκεται στα θεμέλια της σημερινής   εκκλησίας.

Φαγητό

Φρέσκο πελαγίσιο ψάρι, ντόπια αγνά κρέατα και τυριά, παραδοσιακές   συνταγές με μεράκι, αλλά και σύγχρονες γεύσεις και κουζίνες θα βρει ο   επισκέπτης στο Μεγανήσι

Ιστορία
Κατά την μυθολογία οι πρώτοι κάτοικοι του Μεγανησίου ήταν οι Λέλεγες  και οι Τηλεβόες αρχαίες  φυλές που έφθασαν στο Μεγανήσι από τις απέναντι Ακαρνανικές ακτές.  Ήταν ναυτικοί και πειρατές. Στην αρχαιότητα το Μεγανήσι ονομαζόταν   νήσος Τάφος από το όνομα του πρώτου βασιλιά του Τάφιου, ο οποίος ήταν   γιός τού Ποσειδώνα και της Ιπποθόης. Σύμφωνα με τον Όμηρο οι Τάφιοι   υπό την ηγεσία του τότε βασιλιά τους του Μέντη συμμετείχαν στον Τρωικό   πόλεμο με δικά τους καράβια. Στην ελληνική επανάσταση του 1821 έδωσαν   το παρόν με τον Δήμο Τσέλιο. Ένας από τα πρωτοπαλίκαρα τού ήρωα   Κατσαντώνη, ηγετική μορφή του αγώνα στη Ρούμελη. Μετά την ίδρυση του   ελληνικού κράτους και συγκεκριμένα στις 21 Μαΐου το 1864 το Μεγανήσι   όπως και τα άλλα Επτάνησα ενώνονται με την Ελλάδα. Σήμερα το Μεγανήσι   αποτελεί ξεχωριστό Δήμο με την ονομασία Δήμος Μεγανησίου.

Πρόσβαση.

Αεροπορικώς στο Άκτιο και από εκεί 20 χλμ οδικώς για Λευκάδα και 17χλμ για το Νυδρί. Από το Νυδρί με τακτικά δρομολόγια αναχωρεί το ferry-boat για Μεγανήσι που απέχει 4 ναυτικά μίλια και η διαδρομή διαρκεί 30 λεπτά. Επίσης υπάρχει ταχύπλοο σκάφος από την πόλη της Λευκάδας.